Schoolorganisatie
De wijze waarop ons onderwijs georganiseerd wordt.
Units
Op onze school wordt gewerkt in zogenaamde onderwijsunits. Deze onderwijsunits bestaan uit een aantal thuisgroepen, met leerlingen van verschillende leeftijden, die intensief met elkaar samenwerken en instructie krijgen op hun (jaargroep)niveau. Elke onderwijsunit staat onder leiding van een unitleider die aanspreekpunt is voor allerlei organisatorische zaken voor teamleden, ouders en kinderen van zijn/haar bouw. De unitleiders vormen samen met de schoolleider en de IB-ers het managementteam. De school telt 3 units; de onderbouw-, middenbouw- en bovenbouwunit.
Thuisgroepen
Per unit zijn er meerdere thuisgroepen. In de thuisgroepen zitten kinderen van verschillende leerjaren. De onderbouwunit telt 4 groepen 1-2-3, de middenbouwunit 4 groepen 4-5-6 en de bovenbouwunit 3 groepen 7-8. Iedere thuisgroep heeft een eigen lokaal, waar de kinderen dagelijks bij elkaar komen. Iedere ochtend wordt gezamelijk geopend en gepland voordat de instructieronden gaan beginnen. Aan het eind van de dag wordt er gezamelijk teruggeblikt, geevalueerd en afgesloten. Gedurende de dag eten de kinderen gezamelijk in de thuisgroep. Elke thuisgroep heeft een eigen leerkracht en bestaat uit gemiddeld 23 kinderen. De thuisgroepleerkracht is de vaste leerkracht van het kind, gedurende de gehele unitperiode van het kind (2 of 3 jaar).
Portfoliogesprekken
Gedurende het schooljaar vinden er meerdere gesprekken plaats waarbij de leerkracht samen met het kind kijkt naar de leer- en ontwikkellijnen. Tijdens deze portfoliogesprekken geeft de thuisgroepleerkracht feedback en stelt, samen met het kind vast welke vooruitgang het geboekt heeft. Samen worden voor de volgende periode doelen gesteld en afspraken gemaakt. Deze worden dan vastgelegd in de portfolioklapper van het kind.
Klasdoorbrekend werken
De Titus Brandsmaschool hanteert een nieuw klasdoorbrekend onderwijsconcept waarbij leerlingen niet de gehele dag in hetzelfde lokaal zitten. Door middel van kleuren en namen weten de kinderen in welke ruimte ze terecht kunnen voor instructies, zelfstandig werken of leerateliers.
Dus naast de vaste thuisgroepklas waar het kind dagelijks opstart, eet en afsluit, verplaatst het kind zich gedurende de dag tussen verschillende lokalen en ruimtes. Voor de vakgebieden rekenen, taal en spelling zijn er differentiatierondes, waarbij er op niveau in kleinere groepen instructie aangeboden wordt. In school zijn er 2 samenwerkruimtes waar de kinderen werken aan verwerkingsopdrachten vanuit de instructies, of werken aan opdrachten vanuit hun onderzoeksvragen. De school werkt jaarlijks rondom een centraal thema. De kinderen krijgen in de middaguren een aanbod van verplichte themaworkshops en keuze themaworkshops. Deze workshops bieden de kinderen naast kennis, ook steun voor het werken in groepjes aan hun themaonderzoek. Gedurende het schooljaar doen de kinderen in verschillende groepen onderzoek. Wanneer het groepsonderzoek is afgerond vindt er een presentatiemoment plaats.